Hoe is het lesmateriaal gestructureerd in iDiddit?

Vanuit de methodepagina ga je via de paarse knop ‘Ga naar het lesmateriaal’ naar de inhoud van je methode. Hier vind je alles van het boek terug, in digitale vorm en helemaal volgens de structuur van het boek. Die structuur zie je ook terug in de handige inhoudsopgave die je links van je scherm kunt openen.

 

Maar je vind er ook meer: al het extra materiaal zoals audio, video, eigen bronnen en natuurlijk de adaptieve oefenreeksen staan meteen mee in je Lesmateriaal. Alle inhouden staan mooi ingedeeld in kaders of blokken, dit noemen we de lesblokken.

 

Je hebt theorieblokken; over de hele breedte van het scherm, en oefeningen; dat zijn de kleinere blokjes. Lees meer over oefenblokken in Oefenen in iDiddit.

 

Als je een lesblok vervolgens openklikt, zie je de eigenlijke lesinhoud. En die is exact dezelfde als in je boek.

Van lesblok naar lesinhoud

Al het materiaal is dus opgeknipt in overzichtelijke lesblokken, zodat jij in één oogopslag inzicht krijgt in de structuur. Om naar een volgend lesblok te gaan, hoef je niet terug te keren naar het overzicht maar kan je gewoon via de paarse pijltjes verder of teruggaan.

 

Door een lesblok open te klikken, kom je in de eigenlijke lesinhoud terecht.

Wat is een lesblok in iDiddit?

Enkele handige functionaliteiten bij de lesinhoud

Extra materiaal

Je kunt heel gemakkelijk extra materiaal openen. Bijvoorbeeld een kenniskader, een extra bron of wat achtergrondinformatie bij de lesinhoud. Maar even goed een filmfragment of theorie bij een oefening. Superhandig voor leerlingen om alle informatie bij elkaar te hebben.

Handige weergave in splitscreen

Handleiding (enkel voor leerkrachten)

Door de knop met het academische hoedje aan te klikken, kun je de handleiding oproepen, bij het materiaal en op het moment dat het voor jou zinvol is. Op die manier moet je zelf niet zoeken wanneer er didactische tips worden aangeboden. Als je de handleiding volledig wilt raadplegen, gaat dat uiteraard ook, van op de methodepagina.

Didactische tips op de juiste plaats op het juiste moment

Aantekeningen (enkel voor leerkrachten)

Via de knop met het penseel-icoon kun je aantekeningen maken tijdens het lesgeven. Bijvoorbeeld om verbanden te leggen, bepaalde zaken te benadrukken of te onderlijnen. Deze aantekeningen zijn puur illustratief om je instructie te ondersteunen, maar worden niet bewaard. Notities die bewaard moeten blijven, kun je nemen in 'Notities'.

Leg de nadruk op bepaalde zaken tijdens het lesgeven

Antwoordmenu (enkel voor leerkrachten)

Bij de oefenblokken kun je via de knop 'antwoordmenu' de correcte of voorbeeldantwoorden oproepen. Antwoord per antwoord of alles in één keer. Bij de adaptieve oefenblokken kun je alle antwoorden op de 3 verschillendeniveaus bekijken.

Hulp bij je voorbereiding

Voorleessoftware

In iDiddit zit ook voorleessoftware: alle lesinhoud kan via de 'readspeaker'-functie worden voorgelezen. Klik op het icoon en er verschijnt een player: de webReader leest de tekst op de pagina hardop voor. Je kunt de voorleessnelheid en het volume aanpassen, maar ook tekst zelf selecteren of highlighten, zodat je makkelijk mee kunt volgen.

Toegankelijk voor iedereen

Hoe deel je lesmateriaal met je leerlingen?

Aan de omtrek van een lesblok kun je zien welk lesmateriaal ook zichtbaar is voor de leerling: staat er een stippellijn rond, dan betekent dat dat dit lesblok verborgen wordt voor leerlingen. Als leerkracht kun je zelf bepalen of je een lesblok verbergt of niet (zie ook ‘Lesmateriaal aanpassen’).

 

Daarnaast kun je ook eenvoudig lesmateriaal delen met jouw klassen of met enkele leerlingen. Klik op het link-icoon naast de titel van een hoofdstuk, paragraaf of in een lesblok zelf. In de lesinhoud zie je meteen onder de titel ‘Link kopiëren’ . Als je die link aanklikt, opent er een pop-upvenster waar je de link makkelijk naar je klembord kunt kopiëren, of via Smartschool naar je leerlingen versturen.

Hoe vind je snel wat je zoekt in iDiddit?

Eerst en vooral is er de handige, uitklapbare inhoudsopgave waar je op elk moment kunt zien waar je je bevindt en waar je naartoe wil.

Wanneer je in het Lesmateriaal zit, kun je per hoofstuk filteren op bepaalde lesblokken, zoals oefeningen, theorie, materiaal dat je als leerkracht hebt toegevoegd, eventuele differentatietrajecten. Dat doe je met de handige filterknoppen bovenaan.

 

(COMING SOON)

Als je naar specifieke inhoud op zoek bent, kun je via het vergrootglas-icoon een zoekbalk openen, waar je je zoekterm ingeeft en een lijst met zoekresultaten krijgt. Van daaruit ga je dan naar de gewenste lesblok(ken).