Een inleiding tot de geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd

Een breed en wetenschappelijk onderbouwd overzicht van de geschiedenis van de late 15de tot het einde van de 18de eeuw

Een inleiding tot de geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd

In Een inleiding tot de geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd behandelen de auteurs een aantal aspecten van de Europese geschiedenis van de late vijftiende tot het einde van de achttiende eeuw.

aandacht voor de mondiale context

breed van opzet en tegelijk wetenschappelijk onderbouwd

verwerking van onderzoek in het vakgebied

Bekijk de inhoudstafel

Een inleiding tot de geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd

 

In dit handboek worden een aantal aspecten behandeld van de Europese geschiedenis gaande van de late vijftiende tot het einde van de achttiende eeuw. Hoewel de nadruk ligt op Europa, wordt ook veel aandacht besteed aan de mondiale context waarbinnen de Europese ontwikkelingen zich hebben voltrokken.

 

Dit werk is een inleiding, bedoeld voor studenten hoger onderwijs en andere geïnteresseerden die willen kennismaken met de vroegmoderne geschiedenis. Het is daarom breed van opzet, maar tegelijk is het ook wetenschappelijk stevig onderbouwd. Doorheen de verschillende hoofdstukken wordt regelmatig ingegaan op de recente stand van het onderzoek in het vakgebied.

Ontdek meer!

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

De auteurs

René Vermeir (red.)

René Vermeir legt zich in zijn onderwijs en onderzoek toe op de politieke en institutionele geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd, met een nadruk op de betrekkingen tussen Spanje en de Nederlanden in de 16e-17e eeuw. Van zijn hand is onder meer het boek In staat van oorlog. Filips IV en de Zuidelijke Nederlanden, 1629-1648 (Maastricht, 2001). Samen met Maurits Ebben en Raymond Fagel publiceerde hij tevens Agentes e identidades en movimiento. Espana y los Países Bajos, siglos XVI-XVIII (Madrid, 2011).

Isabelle Devos

Isabelle Devos is gespecialiseerd in de demografi sche, sociale en economische geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd. Het zwaartepunt van haar onderzoek ligt bij de analyse van ziekte en sterfte in historisch perspectief. Van haar hand is onder meer het boek Allemaal beestjes. Mortaliteit en morbiditeit in Vlaanderen (Gent, 2006).

Thijs Lambrecht

Thijs Lambrecht is voormalig postdoctoraal onderzoeker bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen en is sinds 2011 archivaris in het Rijksarchief Brugge. Hij specialiseert zich in de geschiedenis van de rurale samenleving tijdens de vroegmoderne periode en verricht onderzoek naar de opkomst en het functioneren van de rurale arbeidsmarkt in het Noordzeegebied tussen 1650 en 1850. Hij is de auteur van onder andere Een grote hoeve in een klein dorp. Relaties van arbeid en pacht op het Vlaamse platteland tijdens de 18de eeuw (Gent, 2001).

Michael Limberger

Michael Limberger verricht onderzoek over de sociale en economische geschiedenis van de Late Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd. Zijn onderwijsopdracht omvat daarnaast ook het domein wereldgeschiedenis. Hij publiceerde onder andere het boek Sixteenth-century Antwerp and its Rural Surroundings. Social and Economic Changes in the Hinterland of a Commercial Metropolis, ca. 1450 – ca. 1570 (Turnhout, 2008) en met José Ignacio Andrés Ucendo, als mede-uitgever, Taxation and debt in the early modern city (Londen, 2012).

Anne-Laure Van Bruaene

Anne-Laure Van Bruaene legt zich toe op de cultuurgeschiedenis van de Vroegmoderne Tijd en heeft een bijzondere belangstelling voor de religieuze transformaties en de ontwikkelingen in de stedelijke publieke cultuur in de Nederlanden in de periode 1450-1650. Zij is de auteur van De Gentse memorieboeken als spiegel van stedelijk historisch bewustzijn (14de tot 16de eeuw) (Gent, 1998) en Om beters wille. Rederijkerskamers en de stedelijke cultuur in de Zuidelijke Nederlanden (1400-1650) (Amsterdam, 2008).

Steven Vanden Broecke

Steven Vanden Broecke begeeft zich in onderwijs en onderzoek op de kruispunten van de wetenschaps-, cultuur-, en religieuze geschiedenis van vroegmodern Europa. Vaak legt hij daarbij een gezonde fascinatie voor het occulte aan de dag. Hij publiceerde eerder The Limits of Infl uence. Pico, Louvain, and the Crisis of Renaissance Astrology (Leiden/Boston/New York, 2003).

Jeroen Vandommele

Jeroen Vandommele is als onderzoeker actief op het gebied van Nederlands zestiende-eeuws toneel. Daarbuiten is hij voornamelijk geïnteresseerd in de totstandkoming van vroegmoderne kunst en literatuur in een stedelijke context. Hij is de auteur van het boek Als in een spiegel. Vrede, kennis en gemeenschap op het Antwerps Landjuweel van 1561 (Hilversum, 2011).

Klaas Van Gelder

Klaas Van Gelder concentreert zich in onderzoek en onderwijs op de politiek-institutionele geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd. Hij publiceerde Tussen veel Vuren. Het Soeverein-Baljuwschap van Vlaanderen in de Vroegmoderne Tijd, 1500-1733 (Kortrijk-Heule, 2007) en promoveerde in 2012 met een proefschrift over de opbouw van het Oostenrijks regime in de Zuidelijke Nederlanden (1716-1725). Momenteel legt hij zich verder toe op deelaspecten van het staatsvormingproces in de Oostenrijkse Nederlanden.

Ook interessant voor jou?

STORIAHD

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

Sapiens

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!