Hoe werk ik met de materialen uit de verrijkingsmap bij Reken Maar!?

Je hebt het waarschijnlijk als leerkracht al meegemaakt. Je merkt dat een bepaalde leerling wel erg sterk is en door de leerstof heen vliegt of heel wat leerstof al onder de knie heeft. Je wilt aan de behoeften van deze leerling tegemoet komen en zoekt naar materialen om dit aan te pakken. Voor deze bijzonder sterke leerlingen biedt de verrijkingsmap van “Reken Maar!” een oplossing.

 

Deze map is bedoeld voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben dan de basisoefeningen of zelfs de materialen van Reken Maar! verder. Het bevat per blok drie bundels met verrijkingsoefeningen en één projectbundel. Bovendien is er in elk leerjaar minstens één STEM-project beschikbaar, waarmee je leerstof kunt combineren met wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Hoe gebruik ik de verrijkingsoefeningen?

 

De materialen in de verrijkingsmap zijn specifiek ontworpen voor instructieonafhankelijke leerlingen.  De bundels gaan een stap verder dan de reguliere leerstof en dagen zelfs de sterkste leerlingen uit. De projecten vereisen soms een korte instructie of begeleiding, maar ook deze kunnen vaak grotendeels zelfstandig worden uitgevoerd.

 

Je kunt de verrijkingsoefeningen inzetten tijdens verschillende momenten in de les, zoals tijdens de verwerking van de leerstof, in herhalingslessen of zelfs in niveaugroepen, waarin leerlingen op hun eigen tempo en niveau werken.

Waar kan ik de materialen downloaden?

 

Je vindt de materialen terug in de verrijkingsmap of in de module “Differentiëren en oefenen” op Bingel.

 

Kunnen mijn leerlingen zelfstandig werken met de verrijkingsoefeningen?

 

Hoewel de meeste verrijkingsoefeningen zelfstandig gemaakt kunnen worden, vragen de projectbundels soms om een korte instructie of begeleiding. Dit hangt af van de complexiteit van het project en de specifieke behoeften van de leerling. De verrijkingsmaterialen zijn flexibel en kunnen worden gebruikt tijdens reguliere lessen of in aparte niveaugroepen, afhankelijk van hoe je je klas organiseert.

Hoe gebruik ik de verrijkingsoefeningen op Bingel?

 

De verrijkingsoefeningen op Bingel functioneren als een digitale aanvulling op de bundels. Je kunt deze oefeningen gebruiken als correctiesleutel voor de taken die leerlingen op papier hebben gemaakt. De leerlingen krijgen na het opstarten van de oefening op Bingel een melding om hun oefeningen eerst op papier op te lossen, waar er voldoende ruimte is om tussenstappen te noteren. Zo kunnen ze zelfstandig werken en hun resultaten controleren.