Vennootschapsboekhouden
Een beknopt maar volledig overzicht van het vennootschapsboekhouden
Vennootschapsboekhouden voor het hoger onderwijs
De didactische aanpak, steeds uitgaande van concrete voorbeelden, vaak aangevuld met situatieschetsen en modeldocumenten, blijft een grote sterkte van dit boek. Na elk hoofdstuk volgt een reeks oefeningen. Dit maakt het handboek uitermate geschikt voor studenten hoger onderwijs. Ook de professional die iets wil bijleren over vennootschapsboekhouden zal er een goede leidraad in vinden.
Wegwijs in het vennootschapsboekhouden
Het handboek Vennootschapsboekhouden focust op het juridische proces en op de boekhoudkundige verwerking van de oprichting van een vennootschap en van wijzigingen van de inbreng (kapitaalverminderingen en –verhogingen), maar maakt daarbij nu een duidelijk onderscheid tussen de boekingswijze in een (kapitaalhoudende) naamloze vennootschap en in een (kapitaalloze) besloten vennootschap.
Dit onderscheid heeft ook een impact inzake resultaatbestemming, waarbij vooral de regels inzake winstuitkeringsbeperkingen duidelijk verschillen tussen een nv en een bv.
Andere thema’s in het boek zijn:
- aandeelhouders in gebreke;
- de verplichte omboeking van een kapitaalhoudende bvba naar een kapitaalloze bv;
- de inkoop van eigen aandelen;
- de uittreding of uitsluiting van vennoten in een bv;
- fiscale aandachtspunten bij de vermindering van de inbreng of kapitaalvermindering.
Daarnaast zijn er hoofdstukken omtrent de obligatielening (uitgifte, rentebetaling, aflossing) en de vereffening van een vennootschap. De auteurs behandelen ook de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap, de boekingen van de fiscale cyclus en de rapporteringsverplichtingen voor vennootschappen.