Autonoom handelen met de rolstoel

Een verhelderende blik op een rolstoelgebruiker en zijn functioneren

Autonoom handelen met de rolstoel

De auteurs reiken ergotherapeuten en studenten ergotherapie de nodige tools aan om het handelen van de cliënt in relatie tot zijn omgeving in kaart te brengen, om de geschikte rolstoel te adviseren en de cliënt gepast te begeleiden.

casussen van een ervaringsdeskundige

overzichtelijke schema's

talrijke afbeeldingen

Bekijk de inhoudstafel

Leren autonoom handelen met de rolstoel voor het hoger onderwijs

 

Door de aanpak met opdrachten, schema’s, afbeeldingen en extra materiaal online is Autonoom handelen met de rolstoel een uniek werkinstrument voor studenten ergotherapie en orthopedie.

 

 

Wegwijs in het autonoom handelen met de rolstoel

 

Het gebruik van een mobiliteitshulpmiddel is vaak een voorwaarde om het handelen van personen met een beperking te optimaliseren. Zonder de juiste rolstoel of een ander mobiliteitshulpmiddel is integratie in de maatschappij vaak niet mogelijk.

 

Autonoom handelen met de rolstoel reikt de nodige tools aan om het handelen van de cliënt in relatie tot zijn fysieke en sociale omgeving in kaart te brengen, om de geschikte rolstoel te adviseren en de cliënt gepast te begeleiden.

 

De auteurs baseren zich op de bespreking van een rolstoelgebruiker en zijn functioneren aan de hand van de Internationale Classificatie van het menselijke Functioneren (ICF). Hoewel de diagnose, de prognose en de medische anamnese het handelen van de cliënt uiteraard beïnvloeden, vormen ze vanuit ergotherapeutisch oogpunt dus niet het vertrekpunt in dit boek. De auteurs gaan vanuit deze invalshoek in op:

  • de rolstoel en zijn onderdelen;
  • de beroepsrollen van de ergotherapeut;
  • het meten van het autonoom handelen met een rolstoel (assessments);
  • het adviseren van een rolstoel;
  • de zithouding in een rolstoel;
  • het afstellen van de rolstoel;
  • rolstoeltraining.

Ontdek meer!

Over deze editie

In april 2023 verscheen de nieuwste editie van dit handboek.

Een vraag over deze uitgave?

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

opdrachten

PowerPointpresentatie voor de docent

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Leslie Vincke

Leslie Vincke heeft 10 jaar praktijkervaring als ergotherapeut. Ze werkt reeds 19 jaar aan de hogeschool Vives als praktijkdocente aan de opleiding ergotherapie. Ze was betrokken als onderzoeker in verschillende projecten rond het adviseren van ondersteunende technologie aan ouderen.

Greet Steyaert

Greet Steyaert heeft 10 jaar praktijkervaring als ergotherapeut, is 5 jaar zelfstandig ergotherapeut geweest waarbij het adviseren van hulpmiddelen en het aanpassen van wonen haar topic waren. Ondertussen is ze meer dan 15 jaar praktijkdocente ergotherapie aan de Artevelde Hogeschool te Gent. Sinds een 2-tal jaar combineert ze dit met de job als teamleider werkplekleren binnen de opleiding ergotherapie aan diezelfde hogeschool.

Wivina De Keyser

Wivina De Keyser is ergotherapeut en werkte na 9 jaar praktijkervaring als praktijklector in de opleiding ergotherapie van HoGent. Ze was tevens voorzitter van de opleidingscommissie.

Voor jou ook interessant?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met Asella. Ze helpt je graag verder!