Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom

Een duidelijk overzicht van de mobilisatie- en manipulatietechnieken in de klinische praktijk

Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom

Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom is een praktisch boek dat een duidelijk overzicht biedt van de verschillende mobilisatie- en manipulatietechnieken in de klinische praktijk. De kinesitherapeut kan er gemakkelijk mee aan de slag en leert de technieken op een veilige manier toe te passen aan de hand van klinische algoritmes.

 

Naast de specifieke mobilisatietechnieken komen een aantal harmonische technieken aan bod. Deze passieve oscillerende mobilisaties zijn bij heel veel patiëntennuttig door hun pijninhiberende en anti-inflammatoire werking.

 

Het eerste deel gaat kort in op de principes en theoretische achtergrond van mobilisaties en manipulaties.

 

Het tweede deel bespreekt de technieken per regio: de cervicale wervelkolom en de cervicothoracale overgang, de thoracale wervelkolom en de ribben, de lumbale wervelkolom en de thoracolumbale overgang, het sacro-iliacale gewricht en het sacrococcygeale gewricht.

Bekijk de inhoudstafel

Ontdek meer!

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

mijnstudiemateriaal.be

De auteurs

Bart Vanthillo

Bart Vanthillo studeerde in 1991 af aan de UGent als licentiaat in de Motorische revalidatie en Kinesitherapie. Hij specialiseerde zich vervolgens in de orthopedische manuele therapie. Hij is sinds 1991 als praktijklesgever verbonden aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UGent, waar hij lesgeeft in het domein van de musculoskeletale kinesitherapie. Sinds 1996 is hij ook kerndocent aan de postgraduaatopleiding Manuele Therapie van de UGent. Als zelfstandig kinesitherapeut is hij sinds 1991 dagelijks bezig met manuele therapie bij voornamelijk rug- en nekpatiënten.

Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom

Oefentherapie bij rugaandoeningen

Tom Barbe

Tom Barbe studeerde in 2005 af aan de UGent als licentiaat in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, afstudeerrichting Orthopedische Revalidatie. Hij specialiseerde zich vervolgens in de orthopedische manuele therapie. Hij is sinds 2008 als praktijkassistent verbonden aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UGent, waar hij lesgeeft in het domein van de musculoskeletale kinesitherapie. Sinds 2012 maakt hij deel uit van het team lesgevers binnen de postgraduaatsopleiding Manuele Therapie van de UGent. Daarnaast is hij werkzaam in zijn eigen privépraktijk te Harelbeke, waar hij vooral rug- en nekpatiënten behandelt.

Vincent Dewitte

Vincent Dewitte studeerde in 2006 af aan de UGent als Master in de gespecialiseerde Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, afstudeerrichting Orthopedische Revalidatie. Hij specialiseerde zich vervolgens in de orthopedische manuele therapie. Hij maakt sinds 2008 deel uit van het team lesgevers binnen de postgraduaatsopleiding Manuele Therapie van de UGent. Sinds 2010 is hij als praktijkassistent verbonden aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UGent, waar hij lesgeeft in het domein van de musculoskeletale kinesitherapie. In 2013 startte hij met een doctoraatsonderzoek met als titel: Effectiveness of musculoskeletal therapy for patients with neck pain: an individualized approach using a clinical decisionmaking algorithm. Dat rondde hij in 2018 succesvol af. Daarnaast is hij werkzaam in zijn eigen privépraktijk te Sint-Denijs-Westrem, waar hij vooral patiënten met rug- en nekklachten behandelt.

Axel Beernaert

Axel Beernaert studeerde in 1972 af als kinesitherapeut. Van 1972 tot en met 1977 specialiseerde hij zich in de manuele therapie in Zweden (bij Jern Hamberg) en Noorwegen (het Freddy Kaltenbornconcept). In 1984 stichtte hij FILAX, een postgraduaatbijscholing in manuele therapie en in 1991 BIMOMT (Belgian Institute for Modern Orthopaedic Manual Therapy). In 1992 behaalde hij een Master Degree in Orthopaedic Manual Therapy aan het Ola Grimsby Institute in Salt Lake City Utah (USA). In 1996 werd hij kerndocent aan de postgraduaatopleiding Manuele Therapie van de UGent.

Barbara Cagnie

Barbara Cagnie studeerde af als kinesitherapeut (1999) en manueel therapeut (2001) aan de Universiteit Gent. In 2005 behaalde ze haar doctoraat in de Motorische revalidatie en Kinesitherapie met als titel: Anatomical and functional approach of the vertebral artery in the occurrence of side and adverse effects after spinal manipulation. Sinds 2013 is ze voltijds docent aan de vakgroep REVAKI van de UGent en voorzitter van de postgraduaatopleiding Manuele Therapie van de UGent. Haar onderwijs en onderzoek, evenals haar klinische expertise, zijn specifiek gericht op onderzoek en behandeling van nekpijn. Ze is auteur van meer dan 90 internationale publicaties en geeft regelmatig cursussen op nationaal en internationaal niveau.

Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom

Klinisch onderzoek van de cervicale wervelkolom

Oefentherapie bij nekaandoeningen

Ook interessant voor jou?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!