De ‘de boeck atlas’, in samenwerking met de Universiteit Gent, beantwoordt aan de hoogste standaarden en is ongeëvenaard wat betreft correctheid van weergaven.
Een atlas die kwaliteit en knowhow koppelt aan betaalbaarheid en gebruiksgemak
Bij de samenstelling van onze atlassen gaan we uit van de behoeften van het onderwijs in Vlaanderen. Dat betekent dat de eindtermen en leerplannen de leidraad zijn bij de samenstelling van de atlas. Bovendien wordt de grootste aandacht besteed aan de koppeling van kaarten die inhoudelijk bij elkaar horen.
Op maat van de Vlaamse leerlingen en het Vlaamse onderwijs
Het gebruiksgemak van de atlas is altijd onze eerste prioriteit. We hebben de kaarten zo ingericht dat de leerlingen zelfstandig de juiste kaart kunnen kiezen. We gaven de kaarten een weloverwogen plaats in de atlas, waardoor je leerlingen gemakkelijker horizontale en verticale relaties kunnen leggen.
We focussen op kaarten die relevant zijn voor alle jaren en graden van de A-stroom, de doorstroom- en de dubbele finaliteit. Als leerkracht kun je vrij kiezen waar je een bepaald thema wilt behandelen, waardoor je atlas een echt werkinstrument wordt, in alle graden van het secundair onderwijs.
Uitbreiding stadsgeografie België
Verschillende bevolkingskenmerken (bevolkingsdichtheid, aandeel migranten, migrantengroepen, inkomen) komen aan bod in stadsgeografiekaarten van Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charlerloi.
Ruimtegebruik
Het thema rond ruimtegebruik is volledig vernieuwd op een detailschaal van 1 : 300 000 voor heel België. Door de aanpassing van deze schaal kun je nu met je klas ook de eigen leefomgeving bestuderen.
Global warming
We besteden veel aandacht aan de oorzaken en gevolgen van global warming in België en verschillende regio’s in de wereld. Zo vind je kaarten over bosbranden, overstromingen, uitstoot van broeikasgassen, de stijging van de zeespiegel …
Aardkorst en opvallende weerfenomenen
Ook veranderingen in de aardkorst komen uitgebreid aan bod. Zo zijn er kaarten over aardbevingen, vulkanen en gebergtevorming.... Daarnaast hebben we oog voor opvallende weerfenomenen.
Politieke, demografische en sociaal-economische kaarten
We bieden politieke, demografische en sociaal-economische kaarten met thema’s op regionaal niveau en mondiaal niveau. Er zijn kaarten over conflictgebieden in de wereld, die betwiste gebieden en migratiestromen in beeld brengen.
Bordboek, handleiding, didactische ontdekplaten, extra online lesmateriaal...
Handleiding voor de leerkracht
In het eerste deel wordt de weg getoond om atlaskaarten efficiënt en didactisch verantwoord in te schakelen in de lessen. Voor de leraar die minder met cartografie vertrouwd is, wordt in een kort hoofdstuk de taal van thematische kaarten uitgelegd. Via de hierbij gehanteerde OVUR-methode kunnen bovendien verschillende onderzoekscompetenties met de leerlingen ingeoefend worden.
In het tweede deel is een selectie gemaakt van de meest relevante kaarten, gespreid over thema’s. Voor elk thema zijn de eindtermen geselecteerd die hierop betrekking hebben en zijn verschillende inhoudelijke en didactische besprekingen opgenomen. Hoe thematische kaarten te lezen, te analyseren en te interpreteren wordt bij elk thema toegelicht. Van een groot aantal kaarten is de inhoudelijke achtergrond uitgewerkt. Verbanden met andere kaartbladen zijn aangegeven en vergemakkelijken de zoektocht naar verticale en horizontale relaties.
Het uitgebreide digitale aanbod is inbegrepen in de prijs van de papieren versie van de atlas. Zo hebben je leerlingen heel hun schoolcarrière hun eigen e-book ter beschikking, net als ontdekplaten en extra digitaal lesmateriaal. Op iDiddit bieden we alle kaarten uit de atlas voortaan ook aan in een digitale versie. Die kaarten kun je van plaats wisselen als je dat wenst. De kaarten worden vaak vergezeld van digitale extra’s, zoals verwijzingen naar Google Maps of de Topomap-viewer. Of je kan eigen inhouden toevoegen: een extra opdracht, een stukje theorie of een nuttige link. Daarnaast biedt iDiddit een uitgebreide leerkrachtenhandleiding bij de atlas, extra lesmateriaal en online ontdekplaten.
Wil je volledig digitaal aan de slag met de ‘de boeck atlas’? Dat kan!