GENIE Biologie graad 2
In graad 2 laten we de leerlingen groeien van een leerschrift naar een leerboek. We zetten volop in op het evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en actief, onderzoekend leren: vanuit de voorkennis en het dagelijks leven verwerven leerlingen feitelijke kennis over biologie.
Biologie
Doorstroomfinaliteit
Wetenschappelijke diepgang
In 2025 herwerken we jaar 4 van GENIE Biologie en zullen de uitgaven beschikbaar zijn op iDiddit. Door de vernieuwde minimumdoelen in de tweede graad herwerkten we het thema Voortplanting nog dit schooljaar, beschikbaar als pdf bij het online lesmateriaal.
Geïntegreerde didactiek wetenschappen en STEM
Visuele insteek met uitgebreid aanbod lesmateriaal
Evenwicht tussen kennis en boeiende onderzoeken
Gemeenschappelijke bouwstenen voor wetenschappen
Aan de slag met GENIE Biologie
In jaar 3 bieden we een leerschrift aan, een uitgave waar we theorie bundelen en gestructureerd afwisselen met onderzoeken en opdrachten. In jaar 4 bieden we de optie aan om te werken met een leerschrift of een leerboek (1 en 2 uur). In het leerboek vind je een uitgebreid aanbod aan oefeningen, alsook extra afdrukbare oefenbladen en online oefenreeksen.
Vernieuwing in 2025
- GENIE Biologie 4.1 (leerschrift)
- GENIE Biologie 4.2 (leerschrift)
- GENIE Biologie 4 (leerboek)
Doorblader het aanbod van GENIE Biologie in graad 2
GENIE Biologie maakt deel uit van de wetenschapsreeks GENIE. De reeks biedt een volledig aanbod met aparte uitgaven biologie, fysica, chemie of natuurwetenschappen in de doorstroomfinaliteit, op maat van de verschillende netten. De GENIE-reeks bouwt verder op de leerlijn wetenschappen in jaar 2 van de methode WONDER.
GENIE Biologie graad 2: aanpassingen minimumdoelen
In de tweede graad passen we GENIE Biologie aan volgens de nieuwe minimumdoelen. In 2024 verscheen een nieuwe editie van jaar 3, in 2025 volgt jaar 4. We maken van deze kans gebruik om de uitgaven verder te optimaliseren en aan te passen aan de feedback die we van leerkrachten ontvingen.
- Een nieuwe plek voor ‘aan de slag’
Nieuw in deze editie is dat de oefeningen van ‘Aan de slag’ nu na elk hoofdstuk worden aangeboden waardoor leerlingen na elke verwervingsfase de nieuwe leerinhouden meteen kunnen verwerken. - Aantal inhouden schrappen of enkel voor bepaalde richtingen
Zo is de morfologie van planten met het watertransport niet meer voor alle leerlingen verplichte leerstof. Hetzelfde geldt voor de bouw en de voortplanting van micro-organismen. De voortplanting van de mens wordt verschoven naar de derde graad, in de tweede graad komt enkel nog de hormonale regeling aan bod. - Vereenvoudiging van de uitgaven
Daarnaast voerden we een aantal vereenvoudigingen door om een beknopter boek te creëren met een duidelijkere samenhang tussen de leerinhouden. Leerstof die niet essentieel is, hebben we gemarkeerd of online geplaatst, zodat iedereen zijn perfecte balans kan vinden tussen diepgang en toegankelijkheid. - Tegemoet komen aan jouw behoeften en feedback
Positief is dat het herwerken van deze uitgaven ons ook meteen de kans bood om tegemoet te komen aan jullie feedback en behoeften, met een sterkere focus op de doelen en een verbeterde structuur. In het vierde jaar ligt de focus op het behoud van evenwicht in de natuur, waarbij het belang van biodiversiteit voor de mens centraal staat. We verkennen de interacties tussen organismen, hun gedrag, en de belangrijke rol van de biodiversiteit voor het behoud van evenwichtige eco-systemen.
Doe je voordeel met de GENIE-reeks |
GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.
|
Waarom kiezen voor GENIE Biologie in graad 2?
De leerinhouden worden rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen, filmpjes en boeiende weetjes. Om de nieuwsgierigheid van de leerlingen te prikkelen wordt de leerstof opgebouwd vanuit boeiende opdrachten en vragen, zodat de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Bovendien worden ze aangemoedigd om niet alleen feiten uit het hoofd te leren, maar om ook de diepere betekenis en de verbanden tussen verschillende biologische concepten te begrijpen. We willen hen aanzetten om zelf op onderzoek uit te gaan en inzichtelijk te werken, zodat ze stap voor stap de wonderlijke wereld van de biologie en het menselijk lichaam ontdekken. Verder bieden we online nog tal van uitbreidingsmogelijkheden aan, zodat differentiëren gemakkelijk wordt.
GENIE Biologie legt een focus op …
Beeld
Kwaliteit
Oefenen
Visuele verwondering
In GENIE Biologie besteden we veel aandacht aan het visualiseren van de leerstof. Tekst en beeld ondersteunen elkaar optimaal. Waar het didactisch een meerwaarde is, bieden we ook 3D-beelden aan. Daarnaast voorzien we voor de figuren en tekeningen in het boek ook alternatieve (blinde) versies online.
Om leerlingen de leerstof onder de knie te laten krijgen voorzien we instructiefilmpjes en kennisclips.
-
De kennisclips zetten we in om voorkennis op een visuele manier te activeren of om nieuwe leerstof te herhalen.
-
Leerlingen die het moeilijker hebben bij bepaalde proeven of experimenten, ondersteunen we met instructiefilmpjes in de hoofdstukken.
Kwaliteit en volledigheid
BIOgenie, de vorige editie van GENIE Biologie, werd heel erg gesmaakt door leerkrachten. In GENIE Biologie mag je eenzelfde volledigheid en kwaliteit verwachten. We beantwoorden eveneens aan de grote vraag naar een toegankelijk theoretisch naslagwerk waar je als leerkracht je ding mee kan doen. We gaan echter nog een stapje verder: GENIE Biologie is een hybride methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Oefen op maat
Zowel in het leerboek al het leerschrift bieden we veel oefenkansen voor de leerlingen. In het leerschrift vind je bij de oefeningen van een thema in het onderdeel ‘Aan de slag’ 2 verschillende niveaus. Het leerboek biedt een basisaanbod van oefeningen aan. We duiden op een overzichtelijke manier aan welke oefeningen voor 1 of 2 uur opgesteld zijn. Je kan extra afdrukbaar oefenmateriaal vinden bij het online lesmateriaal.
Bovendien kunnen alle leerlingen op diddit/iDiddit de leerstof verder inoefenen en/of uitdiepen met online oefeningen en opdrachten op hun eigen niveau.
Hybride leren
GENIE Biologie in de tweede graad is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerschriften en leerboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Jaar 4 van GENIE Biologie verhuist in 2025 naar iDiddit, in 2026 is jaar 3 aan de beurt.
Geïntegreerde STEM-aanpak met GENIE
STEM-didactiek brengt leerlingen wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken bij die zij kunnen gebruiken om complexe vragen en levensechte problemen op te lossen. Als wiskunde, wetenschappen en technologie samenhangend worden aangebracht met een eigen geïntegreerde didactiek, versterkt het ene vak het andere.
Met de reeks GENIE Biologie werk je tweeledig aan de STEM-doelen:
In de uitgave: we behandelen de STEM-doelen geïntegreerd met domeinspecifieke doelen.
Online op diddit: 6 STEM-projecten uitgewerkt door o.a. de Techniek- en wetenschapsacademie van de UCLL.
GENIE Nieuws
Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video’s van GENIE Nieuws.
Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.
Ben je gebruiker van GENIE Fysica, Chemie, Biologie of Natuurwetenschappen? Dan kun je in diddit bij het tabblad ‘Materiaal’ een nieuwe rubriek ‘GENIE Nieuws’ vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.