Financiële en economische geletterdheid
Met FikS voorzien we een uitgave om helemaal aan de geldende leerplandoelen en minimumdoelen rond financiële en economische competenties te voldoen.
De nieuwe editie van FikS is nu beschikbaar en is verhuisd van ons onlineleerplatform diddit naar het nieuwe iDiddit.
Betere inleving voor je leerlingen dankzij herkenbare personages uit verschillende leefwerelden
Hoofdstukken kunnen modulair ingezet worden en hebben geen vaste sequentie – heel handig als je school projectmatig of thematisch werkt
Oefeningen op maat van je klas en de individuele leerlingen door differentiatie van de leerstof in het leerwerkboek én online
De leerstof komt tot leven in ontdekplaten, extra onlinelesmateriaal waarin je leerlingen zelf op ontdekking kunnen gaan
Je lessen blijven altijd up-to-date dankzij een overzichtelijk aanbod van relevante actualiteit
Nieuwe posters van MikS & FikS
Onze nieuwe posters voor de methodes MikS en FikS zijn nu beschikbaar!
Op deze posters vind je heel wat nuttige informatie. Van de spilfiguren uit de methodes tot info over jongerenorganisaties, herkenning van sociale rollen, betaalmiddelen, soorten fraude en wat te doen bij fraude.
Handig én gratis te downloaden!
Aan de slag met FikS
Op stap met FikS
In de inhoudsopgave vind je terug wat je in de verschillende hoofdstukken gaat leren.
Het leerwerkboek start met een inleiding. In de inleiding maak je kennis met het algemene thema van het boek: je gaat meer en meer zelf financiële keuzes maken. Na de inleiding start het eerste hoofdstuk. In elk hoofdstuk voer je een onderzoek uit. Vandaar dat alle hoofdstukken altijd op dezelfde manier opgebouwd zijn. We gebruiken daarvoor de OVUR-methode.
Doorheen de methode nemen vijf spilfiguren je mee op weg. Zij vertellen je aan de hand van een strip of een filmpje met welke problemen ze in het dagelijkse leven geconfronteerd worden. Dat gaat van een gestolen bankkaart tot eenvoudige documenten interpreteren in functie van het beheer van jouw budget. We willen graag dat je vorderingen maakt en dat je reflecteert op je taken en leert uit feedback.
Elk hoofdstuk eindigt met een checklist. Het is een hulpmiddel om zelf zicht te krijgen of je de doelen, waaraan we in het hoofdstuk gewerkt hebben, al dan niet onder de knie hebt.
De volgende thema’s komen aan bod:
- Welke inkomsten kunnen jongeren hebben?
- Welke uitgaven kunnen jongeren hebben?
- Hoe ga je verantwoord met geld om?
- Wat beïnvloedt je aankoopgedrag?
- Hoe kun je als jongere duurzaam consumeren?
- Hoe kun je veilig betalen en fraude vermijden?
- Hoe kun je persoonlijke administratie bijhouden?
- Welk belang hebben ondernemingen en organisaties in de maatschappij?
- Welke impact heeft de overheid op de maatschappij?
- Hoe kun je globale uitdagingen lokaal aanpakken?
Hybride leren
FikS is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met het leerwerkboek. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.
Je kunt de nieuwe editie van het leerwerkboek van FikS vinden op het nieuwe digitaal leerplatform iDiddit.