GENIE Fysica graad 2

In graad 2 zet GENIE Fysica volop in op het evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en actief, onderzoekend leren: vanuit de voorkennis en het dagelijks leven verwerven leerlingen feitelijke kennis over fysica.

 

In GENIE Fysica mag je een duidelijke structuur verwachten en beantwoorden we aan de vraag naar een theoretisch naslagwerk met een brede wetenschappelijke basis waar je als leerkracht je ding mee kan doen.

Fysica

Doorstroomfinaliteit

Hou me op de hoogte over jaar 4

Evenwicht tussen kennis en onderzoek

In 2025 herwerken we jaar 4 van GENIE Chemie op maat van de nieuwe minimumdoelen en zullen de uitgaven beschikbaar zijn via iDiddit. We passen de inhouden aan op basis van jullie feedback, zodat we de thema’s verder optimaliseren.

Geïntegreerde didactiek wetenschappen en STEM

Visuele insteek met uitgebreid aanbod lesmateriaal

Aandacht voor online leren, differentiëren en leren leren

Evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en boeiende onderzoeken

Gemeenschappelijke bouwstenen voor biologie, fysica en chemie

Doorblader het aanbod

Aan de slag met GENIE Fysica

In jaar 3 bieden we een leerschrift aan, een uitgave waar we theorie bundelen en gestructureerd afwisselen met onderzoeken en opdrachten. In jaar 4 bieden we de optie aan om te werken met een leerschrift of een leerboek (1 en 2 uur). In het leerboek vind je een uitgebreid aanbod aan oefeningen, alsook extra afdrukbare oefenbladen en online oefenreeksen.

 

Vernieuwing in 2025

  • GENIE Fysica 4.1 (leerschrift)
  • GENIE Fysica 4.2 (leerschrift)
  • GENIE Fysica ! 4 (leerboek)
  • GENIE Fysica 4.3 (leerschrift) wordt niet vernieuwd

Instapmoment bij een thema van GENIE Fysica.

Instapmoment & verwondering

We laten de leerlingen een eerste keer stilstaan bij het thema en zichzelf enkele vragen stellen. 

Verkenfase in een thema van GENIE Biologie, GENIE Chemie, GENIE Fysica en GENIE Natuurwetenschappen.

Voorkennis

In het leerschrift bieden we opdrachten en oefeningen aan om op een actieve manier met de voorkennis aan de slag te gaan. In het leerboek bieden we vrijblijvend een overzicht van wat de leerlingen de voorgaande jaren al hebben gezien.

Een thema van GENIE Fysica.

Nieuwe leerstof

Het middenrif van elk thema bestaat uit verschillende hoofdstukken. Het leerboek bevat de kern van de leerstof, zonder het aanbieden van opdrachten. In het leerschrift worden theorie en opdrachten in 1 geheel aangeboden.​

Labo's en onderzoeken in een thema van GENIE Biologie, GENIE Chemie, GENIE Fysica en GENIE Natuurwetenschappen.

Labo's

In het leerschrift vind je de labo's achteraan verzameld, alsook op diddit/iDiddit. Bij het leerboek worden deze enkel online aangeboden.​ Via een verwijzing in het boek, is het duidelijk wanneer we een labo aanbieden.

Oefenfase in een thema van GENIE Biologie, GENIE Chemie, GENIE Fysica en GENIE Natuurwetenschappen.

Oefenen

In het leerboek en leerschrift vind je bij 'Aan de slag' heel veel opgaves van oefeningen.​ Op diddit/iDiddit vind je extra printbaar oefenmateriaal en natuurlijk heb je ook de online oefenreeksen. ​

Samenvatten

De belangrijkste theorie worden verzameld in een themasynthese, met kennisclip. ​Bijkomend zijn er ook hoofdstuksyntheses, omdat het voor grote hoofdstukken niet is aangewezen om tot op het einde van het thema te wachten op een synthesemoment.

Reflecteren in een thema van GENIE Biologie, GENIE Chemie, GENIE Fysica en GENIE Natuurwetenschappen.

Reflecteren

Het reflecteren doen we in het leerschrift aan de hand van de checklist. Deze grijpt terug naar de leerdoelen. In het leerboek bieden we deze fase online aan.

Terugkoppelmoment bij een thema van GENIE Fysica.

Terugkoppelen

In het leerschrift koppelen we op het einde van het thema terug naar het instapmoment via de CHECK IT OUT. Net zoals de CHECK IN is dit vrijblijvend. In het leerboek wordt deze fase aangeboden via het onlineleerplatform.

Doorblader het aanbod van GENIE Fysica in graad 2

 

GENIE Fysica biedt een aanbod voor 1 en 2 uur fysica in graad 2 van de doorstroomfinaliteit. De reeks biedt een volledig aanbod met aparte uitgaven biologie, fysica, chemie of natuurwetenschappen in de doorstroomfinaliteit, op maat van de verschillende netten. De GENIE-reeks bouwt verder op de leerlijn wetenschappen in jaar 2 van de methode WONDER.

 

GENIE Fysica graad 2: aanpassingen minimumdoelen

 

  1. Inhoudelijke aanpassingen
    De veranderde minimumdoelen hebben weinig impact op de methode GENIE Fysica in graad 2. De doordachte aanpak van de methode met focus op de essentiële fysicabegrippen maken dat de methode perfect aansluit bij de vernieuwde doelen. We kozen er al voor om massadichtheid als aparte module aan te bieden en versnelde beweging als apart thema te behandelen. Dit verdwijnt als geheel in de 2e graad waardoor er meer ruimte is voor de andere thema’s. Inhoudelijk worden de thema’s gescreend met de nieuwe leerplannen en zullen sommige inhouden (zoals bv. kleur in thema licht) verdwijnen uit de gedrukte versie. In GENIE Fysica 3.1 verdwijnt de markering van de verdiepte basis.
  2. Geen herwerking GENIE Fysica 3.3 en 4.3
    Voor de richting biotechnologische STEM-wetenschappen zijn er grotere veranderingen. De minimumdoelen en de leerplannen zijn veel meer gelijklopend met de 2-uursrichtingen. Daarom herwerken we GENIE Fysica 3.3 en 4.3 niet. De inhouden zullen gedekt worden door GENIE Fysica 3.2 en 4.2. Kleine verschillen worden opgevangen door onlinelesmateriaal. Daarnaast kunnen leerlingen hun vaardigheden inoefenen met een ruim aanbod STEM-projecten en labo’s die aangeboden worden bij de verschillende thema’s.
  3. Optimaliseren van het concept aan de hand van jouw behoeften en feedback
    Het herwerken van deze uitgaven biedt ons meteen de kans om tegemoet te komen aan jullie feedback en behoeften.

    1. Voorbeelden worden duidelijk aangeduid zodat het heel duidelijk is wat theorie is en wat een voorbeeld is om betekenis te geven aan die theorie.
    2. Rekenvoorbeelden en oefeningen worden gecontroleerd en gecorrigeerd (conform de visie van pedagogische begeleiding rond beduidende cijfers en wetenschappelijke notaties).
    3. Opdrachten werden gescreend op relevantie en aangepast waar nodig.
    4. Wetenschappelijke figuren werden toegevoegd. Bv. F_z(m)-grafiek die rechtevenredig verband toont, snelheidsvector met benaming richting, zin, aangrijpingspunt, grootte, …
    5. Alle labo’s worden online aangeboden op diddit / iDiddit.

 

Doe je voordeel met de GENIE-reeks

 

GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.

 

GENIE Fysica 3.1

Leerschrift (ed. 2024)

GENIE Fysica GO! 3.1

Leerschrift (ed. 2024)

GENIE Fysica 3.2

Leerschrift (ed. 2024)

GENIE Fysica GO! 3.2

Leerschrift (ed. 2024)

GENIE Fysica 4

Leerboek (1 & 2 uur) (ed. 2022)

GENIE Fysica GO! 4

Leerboek (1 & 2 uur) (ed. 2022)

GENIE Fysica 4.1

Leerschrift (ed. 2022)

GENIE Fysica GO! 4.1

Leerschrift (ed. 2022)

GENIE Fysica 4.2

Leerschrift (ed. 2022)

GENIE Fysica GO! 4.2

Leerschrift (ed. 2022)

GENIE Fysica 4.3

Leerschrift (ed. 2022)

Waarom kiezen voor GENIE Fysica in graad 2?

 

We zetten met GENIE Fysica verder in op een brede basis aan wetenschappelijke kennis en een uitgebreid aanbod oefeningen. In GENIE Fysica bouwen we zorgvuldig een gestructureerde leerlijn uit waarbij de leerlingen actief aan de slag gaan. Het materiaal laat je ook toe om de methode naar je hand te zetten. Je beschikt over een veelheid aan lesmateriaal en een geïntegreerde STEM-didactiek. Bovendien is GENIE Fysica een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen.

 

GENIE Fysica legt een focus op …

Oefenen

Kwaliteit

Video

Kwalitatief oefenen

Als leerkracht fysica wil je dat je leerlingen aan de slag kunnen met kwalitatief oefenmateriaal. In het leerboek of leerschrift vind je daarom veel opgaves zodat leerlingen uitgebreid de kans krijgen om actief met de leerstof aan de slag te gaan. In de oefeningen bieden we een variatie aan rekenvraagstukken, vraagstukken met symbolen, grafieken interpreteren en meerkeuzevragen. Op die manier bereiden we leerlingen optimaal voor op wetenschappelijke richtingen in het hoger onderwijs.

Groot aanbod oefeningen bij GENIE Biologie, GENIE Chemie, GENIE Natuurwetenschappen en GENIE Fysica.

Kwaliteit en structuur

In GENIE Fysica mag je een duidelijke structuur verwachten en beantwoorden we aan de vraag naar een theoretisch naslagwerk met een brede wetenschappelijke basis waar je als leerkracht je ding mee kan doen. We gaan echter nog een stapje verder: GENIE Fysica is een hybride methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan. Ongeacht de drager die je verkiest, je boet niet in op kwaliteit. Je hebt enerzijds een kwaliteitsvol leerboek of leerschrift, zowel op papier als digitaal. En anderzijds heb je ons digitale leerplatform diddit dat je de vrijheid geeft om digitaal aan de slag te gaan. Tegelijkertijd kan je de leerlingen doorheen het schooljaar ook opvolgen om bij te sturen waar nodig.

Straffe video's

De visuele ondersteuning in GENIE Fysica bevordert het leerproces van de leerlingen en is een goede manier om te differentiëren, voor flipping-the-classroom … Om voorkennis op een visuele manier te activeren,  om nieuwe leerstof te herhalen of experimenten te ondersteunen bieden we verschillende soorten video-ondersteuning aan.

  1. De kennisclips zetten we in om voorkennis op een visuele manier te activeren of om nieuwe leerstof te herhalen.
  2. Leerlingen die het moeilijker hebben bij bepaalde proeven of experimenten, ondersteunen we met instructiefilmpjes in de hoofdstukken.

Hybride leren

GENIE Fysica in de tweede graad is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerschriften en leerboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Jaar 4 van GENIE Biologie verhuist in 2025 naar iDiddit, in 2026 is jaar 3 aan de beurt.

Lees meer over diddit en iDiddit
SO_StoriaHD_image-text_hybride

Geïntegreerde STEM-aanpak

STEM-didactiek brengt leerlingen wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken bij die zij kunnen gebruiken om complexe vragen en levensechte problemen op te lossen.

In de uitgave: we behandelen de STEM-doelen geïntegreerd met domeinspecifieke doelen.

Online op diddit: 6 STEM-projecten uitgewerkt door o.a. de Techniek- en wetenschapsacademie van de UCLL.

Online op diddit: 4 extra STEM-projecten met Bart Huyskens, op maat van de inhouden van GENIE Fysica 4.

Lees meer over STEM en GENIE

GENIE Nieuws

Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video’s van GENIE Nieuws.

 

Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.

 

Ben je gebruiker van GENIE Fysica, Chemie, Biologie of Natuurwetenschappen? Dan kun je in diddit bij het tabblad ‘Materiaal’ een nieuwe rubriek ‘GENIE Nieuws’ vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.

Bekijk de afleveringen van GENIE Nieuws

Wil je werken met een leermethode die zowel jezelf als de leerlingen alles biedt: leerstof, differentiatie, uitgewerkte labo's, een e-book... dan kies je voor GENIE.

Leerkracht

Leerkracht fysica

Damiaaninstituut Aarschot

De vormgeving trekt de leerlingen enorm aan en de extra's die je als leerkracht krijgt is zeer voordelig voor je tijdsmanagment.

Vrouwelijke leerkracht voor krijtbord

Leerkracht fysica

Sint Eduardusinstituut

Een knap uitgewerkt boek om alsnog je eigen ding mee te doen. Samen met diddit is dit voor de leerlingen een prima houvast om de leerstof machtig te worden.

Leerkracht

Leerkracht fysica

Onze-Lieve-Vrouwinstituut Pulhof

Duidelijke structuur met veel oefeningen en voorbeeldoefeningen, veel digitaal lesmateriaal.

Leerkracht fysica

Atheneum Schoten

Ontdek ook

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!
Educatief Adviseurs secundair onderwijs VAN IN