Sapiens
Eigentijdse methode geschiedenis voor de A-stroom, doorstroom- en dubbele finaliteit, die actief historisch denken op de eerste plaats zet. Leerlingen onderzoeken (zelfstandig) uitdagende historische vragen aan de hand van het rijke bronnenmateriaal in het leer(werk)boek en de digitale ondersteuning.
Sapiens, terug naar de bron
Wat verschijnt er in 2025?
- Vernieuwing Sapiens 2 en Sapiens 3
Via de stapsgewijze opbouw van redeneervaardigheden en met behulp van een ruim en divers aanbod aan bronnenmateriaal leren je leerlingen uitdagende historische vragen te onderzoeken en kritisch te benaderen.
Focus op actief historisch denken
Weldoordachte mix van activerende werkvormen en geschiedenisdidactiek
Uitgebreide differentiatiemogelijkheden, online en in het boek
Maximale ondersteuning met de Histokit
Aan de slag met Sapiens
Historisch denken? Dat moet je leren! Sapiens is ontwikkeld conform de nieuwe leerplannen en eindtermen. De basis van onze geschiedenisreeks is dan ook ‘historisch leren denken’. Leerlingen gaan op een (inter)actieve manier aan de slag met unieke bronnen. Stapsgewijs leren ze om historische vragen te beantwoorden.
Het didactisch concept van Sapiens bevat een aantal belangrijke, terugkerende elementen over de verschillende graden heen. Doorheen de reeks staan historische begrippen en structuurbegrippen centraal – deze worden met meerdere voorbeeldbegrippen geïllustreerd en gebundeld in duidelijke overzichtslijsten. Daarnaast schenken we bijzondere aandacht aan leesteksten en leesstrategieën, zetten we in op schrijfkaders om argumentatie-oefeningen mogelijk te maken en bieden we mogelijkheden om vakoverschrijdend met Nederlands te werken. Sapiens besteedt dus ook heel wat aandacht aan taalontwikkeling.
De opbouw van Sapiens
Geschiedenis van jaar 1 tot en met 6
Het historisch denken van jongeren bevorderen is het einddoel van ons geschiedenisonderwijs. Historisch denken is echter niet makkelijk. Geschiedenis is immers het enige vak waarbij leerlingen mensen en samenlevingen bestuderen die niet meer bestaan. Een weldoordachte mix van activerende werkvormen, geschiedenisdidactiek en historische inhouden is daarom onmisbaar.
Onze nieuwe methode Sapiens zet het inoefenen van historisch denken op de eerste plaats. Leerlingen onderzoeken (zelfstandig) uitdagende historische vragen aan de hand van het rijke bronnenmateriaal in het leerwerkboek en de digitale ondersteuning.
A-stroom
Graad 2
Graad 3
Sapiens voor de A-stroom
Voor het 1e en 2e jaar bieden we telkens een leerwerkboek aan. Een leerwerkboek is ideaal om via afwisselende werkvormen tot inzicht en kennis te komen. Bovendien biedt het de te kennen leerstof op een overzichtelijke, herkenbare manier aan, wat zeker helpt bij het studeren.
Elk leerwerkboek bestaat uit een inleiding, een aantal hoofdstukken en vanaf jaar 2 ook enkele doorlopers. Afsluiten doen we met een synthesehoofdstuk, waarbij geen nieuwe leerstof wordt aangebracht. Deze bevatten ook heel wat oefeningen die je bijvoorbeeld ook kan inzetten als evaluaties.
In de leerwerkboeken is er heel wat aandacht voor taalontwikkeling en kan de Histokit je helpen bij het begrijpen van soms complexe begrippen.
Sapiens 1 leerwerkboek (vernieuwd in 2024)
Sapiens 2 leerwerkboek (vernieuwd in 2025)
Sapiens voor de 2e graad
In het 3e jaar zijn er 2 leerwerkboeken, een voor de domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit (met 2 uur geschiedenis per week) en een voor de domeingebonden en dubbele finaliteit (met 1 uur geschiedenis per week).
In het 4e jaar bieden we opnieuw 2 versies aan, maar deze keer komt er naast het leerwerkboek voor de voor de leerlingen uit de domeingebonden doorstroom- en dubbele finaliteit, voor het eerst een leerboek voor de doorstroomfinaliteit (domeinoverschrijdend).
Net als in de eerste graad zijn de hoofdstukken opgebouwd volgens een doordacht didactisch concept. Elk boek begint met een inleidend hoofdstuk waarbij de kennis van de vorige jaren wordt opgefrist. Na 5-6 hoofdstukken met nieuwe leerstof volgt dan telkens een synthesehoofdstuk. In de edities voor de 2-uursrichtingen vind je ook weer een aantal boeiende doorlopers in gevarieerde maatschappelijke domeinen.
Sapiens 3 leerwerkboek - DDO (vernieuwd in 2025)
Sapiens 3 leerwerkboek - DDG & D/A (vernieuwd in 2025)
Sapiens 4 leerboek - DDO (vernieuwd in 2026)
Sapiens 4 leerwerkboek - DDG & D/A (vernieuwd in 2026)
Sapiens voor de 3e graad
Ook in de 3e graad kan je voor je geschiedenislessen verder met Sapiens. De focus ligt nog steeds op actief historisch denken, maar de opbouw van de hoofdstukken wijzigt lichtjes. Zo komt er in plaats van de lange lesteksten telkens een lestekst per historische vraag. Beproefde elementen, zoals de doorlopers en de Histokit, blijven van de partij.
We bieden opnieuw een leerboek aan voor de domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit (2 uur per week), en een leerwerkboek voor de domeingebonden doorstroom- en dubbele finaliteit (1 uur per week). Bovendien kun je met Sapiens 5 en 6 perfect digitaal en hybride leren implementeren in je klassen met iDiddit.
Sapiens 5 leerboek - DDO
Sapiens 5 leerwerkboek - DDG & D/A
Sapiens 6 leerboek - DDO (nieuw in 2024)
Sapiens 6 leerwerkboek - DDG & D/A (nieuw in 2024)
Hybride leren
Met Sapiens heb je een methode in handen waarmee je zowel digitaal als op papier aan de slag kan. Jij kiest zelf welke vorm van hybride leren het beste past bij jou en je leerlingen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal evenwaardig naast elkaar bestaan. Als leerkracht heb je de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.
Sapiens 2, 3 en 4 verschenen in combinatie met het digitaal leerplatform diddit. Bij het vernieuwd leerwerkboek Sapiens 1 en in graad 3 kun je alle functionaliteiten inzetten van het nieuwe onlineleerplatform iDiddit. Hieronder geven we je graag een overzicht van welk jaar je op welk platform kunt terugvinden.
Sapiens 1 (2024): iDiddit
Sapiens 2, 3 en 4: diddit
Sapiens 5 en 6: iDiddit
Ontdek onze andere methodes
Neem contact op met jouw educatief adviseur.
Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!