MicroScoop
MicroScoop is gemaakt op maat van de B-stroom en biedt daarnaast nog heel wat mogelijkheden om te differentiëren. Je leerlingen gaan aan de slag met de stappen van natuurwetenschappelijk onderzoek, in een glasheldere structuur en aangepaste vormgeving.
MicroScoop bestaat uit 3 afzonderlijk te bestellen leerpakketten. Elk leerpakket bestaat uit meerdere thema’s waarvan jij als leerkracht de volgorde bepaalt.
Natuurwetenschappen, STEM
B-stroom
Op maat van de B-stroom
Met een goede structuur en duidelijk afgebakende leerstof zorgen we dat MicroScoop op maat van leerlingen in de B-stroom is geschreven. De duidelijke figuren en afbeeldingen ondersteunen de leerlingen om de leerstof zich eigen te maken.
Werken op maat
Flexibel inzetbare thema’s
Oefenen op maat van je leerling en je klas
Aan de slag met MicroScoop
MicroScoop bestaat uit 3 afzonderlijk te bestellen leerpakketten. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat je je lessen bv. kunt aanpassen aan themaweken op school of kunt afstemmen met collega’s over vakken heen. Elk leerpakket bestaat uit meerdere thema’s waarvan jij als leerkracht de volgorde bepaalt. Elk thema is opgebouwd uit verschillende, korte hoofdstukken, die telkens in dezelfde overzichtelijke structuur werken. Door de hoofdstukken beknopt te houden, kan je elk lesuur behandelen als een afgerond geheel.
Oefenen op maat van je klas en elke leerling
In ‘Nu is het jouw beurt’ wordt de leerstof uit het hele thema verder ingeoefend. Afhankelijk van de sterkte van jouw klassen kan je de oefeningen inzetten na elk hoofdstuk of na afloop van alle hoofdstukken. Zijn je leerlingen meteen mee met de oefeningen in ‘Nu is het jouw beurt’, of net niet? Op diddit kunnen ze de leerstof verder inoefenen en/of remediëren. Vullen ze bovendien de checklist in het Portfolio online in, dan wordt hen van daaruit ook onmiddellijk een remediëringstraject voorgesteld.
Hybride leren
MicroScoop is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerpakketten. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Je kunt de leerpakketten van MicroScoop vinden op het digitaal leerplatform diddit.
MicroScoop en STEM
In MicroScoop werk je op verschillende manieren aan de eindtermen rond STEM. Om alles voor jou overzichtelijk te houden, vind je op diddit we een overzicht van welke STEM-eindtermen waar en hoe worden bereikt. Daarnaast kun je bij elk leerpakket online STEM-opdrachten vinden:
-
Hoe maak je een aardbevingsbestendige flat?
-
Hoe kun je voedselpakketten onbeschadigd vanuit de lucht droppen?
-
Wat hebben planten nodig om te groeien?
Elke STEM-opdracht volgt eenzelfde structuur:
-
Duiding: situering in de leefwereld en probleemstelling
-
Onderzoek: de leerlingen stellen onder begeleiding verschillende deelonderzoeken op en leggen de resultaten samen om tot het antwoord van een centrale onderzoeksvraag te komen.
-
Creëer: de leerlingen gebruiken de inzichten van het onderzoek om een technisch probleem op te lossen.