TechnoScoop
TechnoScoop vertrekt vanuit de verwondering van je leerlingen. Van daaruit leren ze, via het technisch proces, na te denken over het ontwerpen en realiseren van oplossingen voor maatschappelijk relevante problemen.
TechnoScoop voorziet heel wat mogelijkheden voor differentiatie, op vlak van de ervaringsgebieden (biotechniek, constructie, energie, ICT en transport) en op het niveau van je leerlingen. Jij hebt bovendien de vrijheid om de reeks in te richten op maat van jouw lesaanpak en de mogelijkheden van je school.
Techniek
A-stroom
Aan de slag met TechnoScoop
2 uitgaven, 10 projecten, 31 sporen
In elk jaar kun je aan de slag met 5 projecten, telkens rond een van de 5 ervaringsgebieden uit het leerplan. Elk project bevat ten minste 3 verschillende sporen, zodat je de uitwerking van de realisaties kunt kiezen die het best aansluit bij de samenstelling van jouw klas(sen), de logistieke mogelijkheden en het beschikbare materiaal van jouw school. Een gemakkelijk spoor is heel gestuurd en krijgt een volledig uitgewerkt stappenplan. Een moeilijker spoor is vrijer, met bv. een zelf te ontwerpen stappenplan, en biedt ruimte voor meer creativiteit. Zo wordt differentiatie écht haalbaar. Elk project werkt via dezelfde overzichtelijke structuur. Je leerlingen vertrekken vanuit verwondering over een maatschappelijk relevant probleem. Daarna werken ze aan een oplossing voor het probleem via het technisch proces. Zo krijgen ze dat proces gaandeweg helemaal in de vingers.
Maximale ondersteuning voor jou en je leerlingen
TechnoScoop biedt maximale ondersteuning aan jou en je leerlingen. Dankzij de vele extra’s bieden we je als leerkracht heel wat flexibiliteit, o.m. in het aanbieden van de leerinhouden die bij de verschillende sporen van de projecten horen. Aan de hand van het vademecum, stappenplannen, duidelijke evaluatiefiches… begeleiden we je in het naar de hand zetten van het vak techniek.
Stappenplannen
Vademecum
Evalueren
Materialen
Binnen elk project kun je kiezen voor verschillende sporen die in moeilijkheid variëren. Op diddit vind je de uitgewerkte stappenplannen voor al die sporen terug, zodat je als leerkracht een weloverwogen keuze kunt maken.
De bijbehorende evaluatiefiche kan ingezet worden voor het permanent evalueren van vaardigheden (o.m. gebruik van gereedschappen) en vakattitudes (o.m. nauwkeurigheid, zelfstandigheid, orde) tijdens het uitvoeren van het stappenplan. Je vindt bewerkbare sjablonen per spoor op diddit en kunt ze delen met je leerlingen.
Digitaal vademecum
Het digitaal vademecum is een aparte digitale module over gereedschappen, materialen, veiligheid, werkhandelingen en attitudes. Je kiest zelf hoe je dit inzet: aan het begin van het schooljaar, bij de start van elk project of tijdens het project zelf. Het bevat o.m.:
-
Instructiefilmpjes voor gereedschappen (met bijgevoegde QR-codes, zodat je leerlingen ook meteen op hun smartphone kunnen kijken)
-
Ontdekplaten: unieke animaties van de leerstof, waarin je leerlingen zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan
-
Veiligheidsfiches
-
…
Techniek is een vak waarin vaardigheden en inzichten centraal staan. Dat vraagt om een andere manier van evalueren. Hoe biedt TechnoScoop daar een antwoord op?
-
Via zelfevaluatie (sociale vaardigheden en vakattitudes) kunnen leerlingen het eigen leerproces voortdurend bijsturen.
-
Via peer evaluatie beoordelen leerlingen elkaar en de samenwerking in groep.
-
Een evaluatiefiche voor elk stappenplan
-
Kant-en-klare toetsen
-
Taken: al voorbereid of zelf samen te stellen, online te maken of printbaar.
Materialen aankopen? Zo gebeurd! Voor elk project bieden we per spoor een materiaallijst aan, waarmee je op een eenvoudige manier een bestelling kunt plaatsen bij Opitec. Je geeft zelf aan of je het hele pakket wilt bestellen of slechts enkele items.
Hybride leren
TechnoScoop is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerwerkboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Je kunt de leerpakketten van Technoscoop vinden op het digitaal leerplatform diddit.
Scoop en STEM
In de leerplannen techniek, aardrijkskunde en natuurwetenschappen bevinden zich STEM-doelen. In de handleiding van de reeksen MacroScoop, TeleScoop en TechnoScoop verwijzen we ook waar je telkens aan deze doelen kan werken.
Daarnaast werd het meteen duidelijk dat er iets uitgewerkt moest worden dat overkoepelend is voor de 3 methodes MacroScoop, TeleScoop en TechnoScoop. In deze multidisciplinaire projecten komen de kennis uit de verschillende vakken aan bod, in combinatie met STEM-vaardigheden.