GENIE

De wetenschapsreeks GENIE zet volop in op het evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en actief, onderzoekend leren.

Doorblader het aanbod

GENIE laat leerlingen actief en zelfstandig nadenken over wetenschap

GENIE is de nieuwe reeks voor wetenschappen in de doorstroomfinaliteit met uitgaven voor biologie, fysica, chemie en natuurwetenschappen. De methode zet volop in op het evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en actief, onderzoekend leren.

 

GENIE is de opvolger van de wetenschapsmethodes BIOgenie, Bio voor jou, ION, Sirius, Quark, Kern en Elementair. We bouwen verder op de leerlijn wetenschappen van jaar 2 uit de methode WONDER.

 

In 2023 lanceren we een nieuw aanbod voor de derde graad. Wil jij op de hoogte blijven? Laat je gegevens achter via de knop hieronder!

Evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en boeiende onderzoeken

Geïntegreerde didactiek wetenschappen en STEM

Gemeenschappelijke bouwstenen voor biologie, fysica, chemie en natuurwetenschappen

Visuele insteek met uitgebreid aanbod lesmateriaal

Aandacht voor breed oefenmateriaal

Lees meer over de bouwstenen van GENIE

Aan de slag met GENIE

 

De GENIE-reeks bouwt wetenschapslessen op eenzelfde manier op. Zo zijn er geen tegenstrijdigheden tussen de vakken en werken de leerlingen volgens een heldere structuur met een eenduidige wetenschapsaanpak. De uitgaven houden rekening met elkaar in functie van de volgorde van onderwerpen, gekende leerstof en voorkennis. Hieronder geven we je een overzicht hoe een thema in GENIE is opgebouwd.

Instapmoment & verwondering

In het leerschrift laten we de leerlingen aan de hand van een uitdaging, opdracht of onderzoek de leerlingen een eerste keer stilstaan bij het thema en zichzelf enkele vragen stellen. In het leerboek creëren we deze vrijblijvende fase aan de hand van de themapagina met een sprekend beeld. Bovenaan vind je een korte introductietekst met een leuk beeld. Onderaan de pagina confronteren we de leerlingen met boeiende vragen over het thema.

Voorkennis

In het leerboek bieden we een duidelijk schematisch overzicht van wat de leerlingen de voorgaande jaren al hebben gezien met een duidelijke verwijzing naar wat er dit thema zal worden behandeld van leerstof. Je kan hier vrijblijvend met je leerlingen dieper op ingaan. Hier is een duidelijk verschil met het leerschrift, daar bieden we opdrachten en oefeningen aan om op een actieve manier met de voorkennis aan de slag te gaan.

Nieuwe leerstof

Het middenrif van elk thema bestaat uit verschillende hoofdstukken, zowel bij het leerboek als het leerschrift. Op de eerste pagina van een hoofdstuk zul je altijd de titel vinden, de introtekst en het doelenkader. Het leerboek bevat de kern van de leerstof, zonder het aanbieden van opdrachten. In het leerschrft worden theorie en opdrachten in 1 geheel aangeboden, maar op een helder visuele manier van elkaar onderscheiden.​

Labo's

In het leerschrift vind je achteraan de labo's verzameld, alsook op het onlineleerplatform. Bij het leerboek worden deze enkel via het onlinelesmateriaal aangeboden.​ Als je wilt kan je ze downloaden en afdrukken, of volledig online inzetten. Via een verwijzing in het boek, is het duidelijk voor jou en de leerlingen wanneer we een labo aanbieden.

Oefenen

Als leerkracht steek je heel veel tijd in het zoeken naar oefeningen en leuke opdrachten. In het leerboek en leerschrift vind je daarom bij 'Aan de slag' heel veel opgaves van oefeningen.​ Jij bepaalt op welk moment de leerlingen met de opgaves aan de slag gaan tijdens het leerproces. Heb je het gevoel dat je leerlingen nog extra oefeningen kunnen gebruiken? Op diddit of iDiddit vind je extra printbaar oefenmateriaal en natuurlijk heb je ook de online adaptieve oefenreeksen. ​

Samenvatten

Als leerkracht steek je heel veel tijd in het zoeken naar oefeningen en leuke opdrachten. In het leerboek en leerschrift vind je daarom bij 'Aan de slag' heel veel opgaves van oefeningen.​ Jij bepaalt op welk moment de leerlingen met de opgaves aan de slag gaan tijdens het leerproces. Heb je het gevoel dat je leerlingen nog extra oefeningen kunnen gebruiken? Op diddit of iDiddit vind je extra printbaar oefenmateriaal en natuurlijk heb je ook de online adaptieve oefenreeksen. ​

Reflecteren

Het reflecteren doen we in het leerschrift aan de hand van de checklist. Deze grijpt terug naar de leerdoelen zoals ze bij de start van een hoofdstuk zijn opgenomen in het leerdoelenkader. We hebben niet alleen aandacht voor begripskennis maar uiteraard ook voor de nodige onderzoeksvaardigheden. IN het leerboek bieden we deze fase online aan via diddit of iDiddit.

Terugkoppelen

In het leerschrift koppelen we op het einde van het thema graag nog even terug naar het instapmoment via de CHECK IT OUT. Net zoals de CHECK IN kan je er voor kiezen om deze stap thuis te laten doen of weg te laten. In het leerboek wordt deze fase niet aangeboden in de uitgave zelf, maar via het onlineleerplatform bieden we je wel het materiaal aan om deze fase vrijblijvend te integreren in je lessen.

GENIE van jaar 3 tot en met 6

 

Doe je voordeel met de GENIE-reeks

 

GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.

 

 

GENIE wil de leerlingen voorbereiden op en ondersteunen in het zelfstandig verwerken van de leerstof. Er is een duidelijke leerlijn van jaar 3 tot jaar 6 met een duidelijk doordacht aanbod van leerschriften en leerboeken in de verschillende jaren en vakken. We begeleiden hierbij jouw leerlingen naar het zelfstandig verwerken van leerstof met het oog op het hoger onderwijs.

 

GENIE legt in de verschillende wetenschappen de focus op…

Bouwstenen

Lesmateriaal

STEM

Hybride

Gemeenschappelijke bouwstenen

De GENIE-reeks is samengesteld uit gemeenschappelijke bouwstenen voor de wetenschapsvakken. De zogenaamde grote ideeën (big ideas) geven hierbij een fundament aan de verschillende wetenschappelijke disciplines. Uiteraard verliezen we de eigenheden van elke wetenschap niet uit het oog en leggen we andere accenten bij biologie, fysica en chemie.

 

De GENIE-reeks bouwt wetenschapslessen op eenzelfde manier op. Zo zijn er geen tegenstrijdigheden tussen de vakken en werken de leerlingen volgens een heldere structuur met een eenduidige wetenschapsaanpak. De uitgaven houden rekening met elkaar in functie van de volgorde van onderwerpen, gekende leerstof en voorkennis.

Extra lesmateriaal

Om leerlingen de leerstof echt onder de knie te laten krijgen voorziet GENIE instructiefilmpjes, kennisclips en demovideo’s. GENIE zet ook sterk in op kwalitatieve beelden, tekeningen en foto’s. In de uitgave zelf vind je duidelijke, relevante beelden die de leerstof ondersteunen. Het beeld wordt telkens bij de leerstof gezet, zodat de transfer tussen de theorie en beeld optimaal is. Als leerkracht vind je bij het online lesmateriaal op diddit nog heel wat alternatieve beelden.

Geïntegreerde STEM-aanpak

STEM-didactiek brengt leerlingen wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken bij die zij kunnen gebruiken om complexe vragen en levensechte problemen op te lossen. Als wiskunde, wetenschappen en technologie samenhangend worden aangebracht met een eigen geïntegreerde didactiek, versterkt het ene vak het andere. Met GENIE ondersteunen we je hierin met als doel jongeren enthousiast én STEM-bekwaam te maken.

 

Met de reeks GENIE werk je tweeledig aan de STEM-doelen:

In de uitgave: we behandelen de STEM-doelen geïntegreerd met domeinspecifieke doelen.

Online op diddit: extra STEM-projecten voor de hele graad.

Lees meer over STEM en GENIE

Hybride leren

GENIE is een wetenschapsreeks die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerschriften of leerboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen (ook of exclusief) digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.

 

In de 2de graad kun je GENIE vinden op het digitaal leerplatform diddit. In de 3de graad zul je alle functionaliteiten kunnen inzetten van het nieuwe onlineleerplatform iDiddit. Hieronder geven we je graag een overzicht van welk jaar je op welk platform kunt terugvinden.

GENIE jaar 3 & 4: diddit

GENIE jaar 5: iDiddit

Lees meer over diddit Lees meer over iDiddit

Ontdek alle GENIE-methodes

GENIE Biologie is een aangename afwisseling tussen proefjes, theorie en voorbeelden die zich aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen en afgestemd zijn op onze hedendaagse, steeds veranderende maatschappij.

Leerkracht biologie

WeTech Academy Sint-Niklaas

Toffe methode die start vanuit het onderzoek waardoor de leerlingen geactiveerd worden en geboeid zijn en waarin daarna genoeg mogelijkheden tot uitdagen en differentiatie aan bod komen.

Leerkracht biologie

KA Ekeren

Zeer volledige, moderne methode die rijk geïllustreerd is, met mogelijkheid tot differentiatie en dicht bij de leefwereld van de leerlingen.

Leerkracht biologie

Sint-Pieters Gent

Wil je een methode die rust brengt voor de leerkracht en leerlingen, maar toch alomvattend is; die werkt met een moderne en vlotte digitale ondersteuning, diddit, dan kies je voor GENIE.

Leerkracht chemie

Damiaaninstituut Aarschot

GENIE Chemie is overzichtelijk en aantrekkelijk met heel wat praktische (differentiatie-) mogelijkheden. De onderzoekspagina's zorgen voor haalbare practica, sluiten mooi aan bij de leerstof en helpen de wetenschappers in spé goed op weg.

Leerkracht chemie

GO! Atheneum Voskenslaan

GENIE Chemie bevat een overzichtelijke structuur voor zowel leerlingen als leerkracht, met uitgebreid digitaal materiaal.

Leerkracht Chemie

GO! Next methodeschool Van Veldeke

Wil je werken met een leermethode die zowel jezelf als de leerlingen alles biedt: leerstof, differentiatie, uitgewerkte labo's, een e-book... dan kies je voor GENIE.

Leerkracht fysica

Damiaaninstituut Aarschot

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!