GENIE
GENIE is de nieuwe reeks voor wetenschappen in de doorstroomfinaliteit met uitgaven voor biologie, fysica, chemie en natuurwetenschappen. De methode zet volop in op het evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en actief, onderzoekend leren.
We bouwen verder op de leerlijn wetenschappen van de methodes GENIE+ (natuurweteschappen) en WONDER (basisoptie wetenschappen).
Wetenschappen
Doorstroomfinaliteit
Actief en zelfstandig nadenken over wetenschap
De GENIE-reeks is samengesteld uit gemeenschappelijke bouwstenen voor de wetenschapsvakken. De zogenaamde grote ideeën (big ideas) geven hierbij een fundament aan de verschillende wetenschappelijke disciplines. Uiteraard verliezen we de eigenheden van elke wetenschap niet uit het oog en leggen we andere accenten bij biologie, fysica en chemie.
Evenwicht tussen wetenschappelijke kennis en boeiende onderzoeken
Geïntegreerde didactiek wetenschappen en STEM
Gemeenschappelijke bouwstenen voor biologie, fysica, chemie en natuurwetenschappen
Visuele insteek met uitgebreid aanbod lesmateriaal
Aandacht voor breed oefenmateriaal
Aan de slag met GENIE
De GENIE-reeks bouwt wetenschapslessen op eenzelfde manier op. Zo zijn er geen tegenstrijdigheden tussen de vakken en werken de leerlingen volgens een heldere structuur met een eenduidige wetenschapsaanpak. De uitgaven houden rekening met elkaar in functie van de volgorde van onderwerpen, gekende leerstof en voorkennis. Hieronder geven we je een overzicht hoe een thema in GENIE is opgebouwd.
GENIE van jaar 3 tot en met 6
GENIE wil de leerlingen voorbereiden op en ondersteunen in het zelfstandig verwerken van de leerstof. Er is een duidelijke leerlijn van jaar 3 tot jaar 6 met een duidelijk doordacht aanbod van leerschriften en leerboeken in de verschillende jaren en vakken. We begeleiden hierbij jouw leerlingen naar het zelfstandig verwerken van leerstof met het oog op het hoger onderwijs.
Doe je voordeel met de GENIE-reeks |
GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.
|
GENIE legt in de verschillende wetenschappen de focus op…
Bouwstenen
Lesmateriaal
STEM
Hybride
Gemeenschappelijke bouwstenen
De GENIE-reeks bouwt wetenschapslessen op eenzelfde manier op. Zo zijn er geen tegenstrijdigheden tussen de vakken en werken de leerlingen volgens een heldere structuur met een eenduidige wetenschapsaanpak. De uitgaven houden rekening met elkaar in functie van de volgorde van onderwerpen, gekende leerstof en voorkennis.
Extra lesmateriaal
Om leerlingen de leerstof echt onder de knie te laten krijgen voorziet GENIE instructiefilmpjes, kennisclips en demovideo’s. GENIE zet ook sterk in op kwalitatieve beelden, tekeningen en foto’s. In de uitgave zelf vind je duidelijke, relevante beelden die de leerstof ondersteunen. Het beeld wordt telkens bij de leerstof gezet, zodat de transfer tussen de theorie en beeld optimaal is. Als leerkracht vind je bij het online lesmateriaal op diddit nog heel wat alternatieve beelden.
Geïntegreerde STEM-aanpak
STEM-didactiek brengt leerlingen wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken bij die zij kunnen gebruiken om complexe vragen en levensechte problemen op te lossen. Als wiskunde, wetenschappen en technologie samenhangend worden aangebracht met een eigen geïntegreerde didactiek, versterkt het ene vak het andere. Met de reeks GENIE werk je tweeledig aan de STEM-doelen:
In de uitgave: we behandelen de STEM-doelen geïntegreerd met domeinspecifieke doelen.
Online: extra STEM-projecten voor de hele graad.
Hybride leren
GENIE is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerschriften of leerboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen (ook of exclusief) digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Jaar 5 en 6 kan je terugvinden op ons nieuw onlineleerplatform iDiddit. Jaar 4 verhuist in 2025 naar iDiddit en jaar 3 in 2026.