Het nieuw onlineleerplatform voor secundair onderwijs, iDiddit

Een nieuw onlineleerplatform? Klopt! Met veel plezier, én véél trots, stellen we dit voorjaar iDiddit aan je voor. Maar, wat is iDiddit – en – waarom iDiddit? Deze en heel wat andere vragen stelden we aan Ellen Laumans, product manager voor het vernieuwde onlineleerplatform voor secundair onderwijs.

iDiddit_Ellen_PO

Allereerst, wat is iDiddit?
“We zien iDiddit als de volgende logische stap, een evolutie in hybride lesgeven. Sinds de introductie van diddit in 2015 hebben we samen met duizenden leerkrachten en leerlingen ontdekt wat de kracht van digitaal leren en lesgeven inhoudt. Uit deze ervaringen en het gebruik van diddit, zijn we afgelopen periode gaan nadenken over de vraag “what’s next?”. Het resultaat daarvan is iDiddit, een vernieuwd onlineleerplatform dat de sterktes van diddit eert en leerkrachten nog meer ondersteunt in de dagelijkse praktijk. Bekijk zeker even dit filmpje, daarin lichten we al een tipje van de sluier!”

 

Waarom is de keuze dan gemaakt voor een nieuw platform, in plaats van verder te bouwen aan diddit?
“Zonder in te technische details te treden, het komt erop neer dat we een groot stuk hebben moeten omdenken én dus ook ombouwen. Het onlineleerplatform diddit werd op een specifieke manier gebouwd, met een tijdsgeest in het achterhoofd waarbij digitaal leren en lesgeven er nog heel anders aan toe gingen dan vandaag. Voor deze nieuwe iteratie zijn we opnieuw gaan nadenken over het fundament. Het was dus noodzakelijk om diddit te laten evolueren naar iets nieuws.”

 

Waarom komen jullie dit jaar met iDiddit?
“We zijn er natuurlijk al geruime tijd mee bezig. Het onderwijsveld vraagt elk jaar meer van ons als educatieve uitgeverij met betrekking tot digitaal leren en lesgeven. Volkomen terecht! Daarnaast heeft de Digisprong er de afgelopen jaren voor gezorgd dat alles in een stroomversnelling kwam. We zien 2023 als een jaar waarin dit allemaal mooi samenkomt en we ook klaar zijn om samen met het onderwijsveld deze stap te zetten.”

 

Wat is het grootste verschil tussen diddit en iDiddit?
“Dat is zonder twijfel de flexibiliteit. Waar je in diddit gebruikt maakt van een Bordboek (of eBook voor de leerling), vind je in iDiddit een methode volledig terug in het platform en kun je die helemaal naar je hand zetten. Vergelijk het met een bouwdoos; de methodes die we aanbieden zijn een constructie bestaande uit bouwblokken – dat zijn de leerinhouden. Die kun je in iDiddit volledig naar je hand zetten: je kunt deze bouwblokken verschuiven of verbergen, maar daarnaast ook eigen inhouden of bouwblokken toevoegen. Je kunt onze methodes op die manier volledig gaan aanpassen aan jouw klascontext.”

 

Wat zijn de grootste troeven van iDiddit?
Naast de flexibiliteit, krijg je in iDiddit ook een handig resultatenoverzicht waar je dieper duikt in de vorderingen van je klas of leerling individueel. Bovendien worden leerinhouden in het onlineleerplatform gekoppeld aan leerplandoelen, wat volgens mij een grote meerwaarde is. De handleiding bij de methode, meer bepaald de digitale variant in het leerplatform, is ook veel handiger en intuïtiever. Je kunt bij elk lesonderdeel de specifieke didactische tips of de voorstellen van de auteurs oproepen en bekijken. Ten laatste, over het algemeen zetten we in iDiddit in op gebruiksgemak. Samen met leerkrachten hebben we daar afgelopen weken en maanden hard op gewerkt.

 

Dus, het blijft nog steeds een combinatie van een methode en het onlineleerplatform ?
“Klopt, de opzet blijft zoals dat nu bij diddit is. De leerling heeft bij aankoop van het leerlingmateriaal (een leerwerkboek of leerboek) toegang tot iDiddit, de leerkracht via de leerkrachtlicentie (Comfort Pack). Maar nu zullen leerkrachten en leerlingen de methode-inhoud dankzij de aanpasbaarheid ook dynamisch kunnen gebruiken.”

 

Bij welke methodes brengen jullie dan het vernieuwde onlineleerplatform iDiddit?
“Alle nieuwe en vernieuwde methodes voor het 5e jaar van de onderwijsmodernisering, met uitzondering van C’est parti, C’est lancé, C’est gagné, ON TRACK, Track ‘n’ Trace, Buckle Up! en Lift voor de arbeidsmarktfinaliteit. Dus, vanaf september 2023 kan je met leerplanconforme methodes én een nog handiger onlineleerplatform van start. Daarnaast, voor ik het vergeet, brengen we ook in jaar 1 en 3 een nieuwe methode Islamitische Godsdienst (Sīra) die ook ondersteund wordt door iDiddit. Vanaf schooljaar 2024-2025 kun je dan aan de slag met de vervolgjaren van de methodes die we in september 2023 lanceren. Nadien gaan we onze methodes stap voor stap aanpassen en in iDiddit onderbrengen.”

 

Dus, diddit en iDiddit blijven naast elkaar bestaan?
“Helemaal waar, de evolutie naar iDiddit gebeurt stap voor stap, wat ook wil zeggen dat diddit de komende jaren nog altijd van de partij is. Dat betekent ook dat er mogelijk leerkrachten zijn die zowel in diddit als in iDiddit werken. Dankzij de integratie met Smartschool kunnen ze echter snel en makkelijk naar het juiste platform geloodst worden. En naar goede gewoonte kunnen ze op ons rekenen voor ondersteuning!”

 

Specifiek voor iDiddit, hoe zien jullie die ondersteuning dan?
De ondersteuning die leerkrachten van ons gewoon zijn voor diddit, trekken we uiteraard door voor iDiddit. Onder andere door de gekende Summer Academies, webinars, de sessies start-to-diddit (en binnenkort dus ook iDiddit) én een uitgebreide hulp in de vorm van handleiding, instructievideo’s … Daarnaast, ook dat is nieuw, zal je als leerkracht bij het eerste gebruik een interactieve tour van het leerplatform krijgen. Deze gidst je door alle mogelijkheden en functionaliteiten, zodat je snel opgestart bent.”

 

Waar kan je meer te weten komen?
“Op www.ididdit.be blijven we stelselmatig meer informatie delen over het nieuwe onlineleerplatform, maar ik raad iedereen aan om zich zeker in te schrijven op de infosessies. Daar stellen we in een aparte sessie het nieuwe onlineleerplatform volledig live aan je voor, iets om naar uit te kijken!”